عبارت است از حفظ زبان، گوش، چشم، دست و پا و سایر اعضا و جوارح از گناهان و گناه در حکم افطار روزه دار است: هرگاه روزه گرفتی، باید گوش و چشم و فرج و زبانت روزه دار باشد.»
کتب آسمانی در ماه رمضان نازل شده است. ابو بصیر از حضرت صادق علیه السلام نقل کرده است که فرمود: «[صحف ابراهیم در شب اوّل ماه رمضان[13] ; و] تورات در ششم ماه رمضان و انجیل در دوازدهم و زبور در هجدهم و قرآن در شب قدر [19 یا 21 یا 23] نازل شده است.»[14]
«انس بن مالک» می گوید: «برنامه رسول اکرم صلی الله علیه و آله این بود که شبها با نوشیدنی مثل شیر افطار می کرد و همچنین سحرها. گاهی هم همراه آن نان می خورد. یک شب افطاری حضرت را آماده کردم؛ ولی بعد از نماز مغرب حضرت دیر کرد. من فکر کردم که بعضی از یاران و اصحاب او را برای افطار دعوت کرده اند؛ بنابراین، من آن نوشیدنی را خودم خوردم؛ ولی بعد از گذشت یک ساعت حضرت آمدند. من از بعضی کسانی که همراه حضرت بودند سؤال کردم! آیا رسول خدا در جایی افطار خورده یا کسی او را دعوت نموده است؟ گفتند: نه، پس آن شب بر من خیلی سخت گذشت – که جز خدا کسی نمی داند – و از این بیم داشتم که اگر حضرت افطار را بخواهد، چه بگویم؛ ولی بالاخره حضرت آن شب را گرسنه به سر بردند و روز هم روزه گرفتند و هیچ از من نپرسیدند و اصلاً صحبتی نکردند و تاکنون هم نفرموده اند.»
ناتوان و خوار باد كسى كه ماه رمضانش فرا رسد و پيش از آن كه آمرزيده شود ، سپرى گردد!
شب قدر فرصت خوبی برای حلالیت طلبیدن از کسانی است که ناراحتی یا کدورتی از شما به دل دارند. البته در صدر این لیست پدر و مادرتان را قرار دهید و از آنها حلالیت بطلبید. اگر در قید حیات هستند به دیدار آنها بروید و دست و پای آنها را ببوسید. اگر به رحمت خدا رفتهاند، به زیارت قبورشان بروید و برای شادی روحشان فاتحه بخوانید. پس از آن سراغ افراد دیگر بروید و هرگز در این کار کوتاهی نکنید
مبطلات روزه نه چیز است:
حکمت 6نهج البلاغه ( بازتاب اعمال دنیا در آخرت )
حضرت علی (ع)فرمودند: و صدقه دارويى است شفا بخش و اعمال بندگان در اين جهان، مقابل چشم آنهاست در آن جهان.
حکمت 7 نهج البلاغه ( شگفتی های خلقت انسان )
حضرت علی (ع)فرمودند:از اين انسان در شگفت شويد، به قطعه اى پيه مى بيند و به پاره گوشتى سخن مى گويد و به تكه استخوانى مى شنود و از شكافى نفس مى كشد.
حکمت8نهج البلاغه ( اقبال و ادبار دنیا )
و فرمود (ع): وقتى كه دنيا به قومى روى آورد، خوبيهاى ديگران را به آنها عاريت دهد و چون پشت كند، خوبيهايشان را از ايشان بستاند.
حکمت 9 نهج البلاغه ( نتیجه بی مهری نزدیکان ) و فرمود (ع): كسى را كه نزديكانش واگذارند، بيگانگانش دست گيرند
حکمت 10 نهج البلاغه ( معاشرت نیکو با مردم )
و فرمود (ع): با مردم به گونه اى بياميزيد، كه اگر بميريد، بر شما بگريند و اگر بمانيد با شما دوستى كنند.
حکمت 11 نهج البلاغه ( عفو و گذشت با وجود قدرت )
و فرمود (ع): چون بر دشمن ظفر يافتى، عفو و گذشت را شكرانه پيروزيت قرار ده.
حکمت 12 نهج البلاغه ( اهمیت دوستی و حفظ دوست)
و فرمود (ع): ناتوانترين مردم، كسى است كه در يافتن دوست ناتوان باشد و ناتوانتر از او، كسى است كه دوستى فرا چنگ آرد و ضايعش گذارد.
حکمت 13نهج البلاغه ( هر کس درخور سرزنش نیست ) و فرمود (ع): هر فريب خورده اى درخور عتاب نيست.
حکمت 14 نهج البلاغه ( تغییر حکم با تغییر شرایط ) از آن حضرت در باره اين سخن پيامبر (ص) پرسيدند كه فرموده بود: رنگ سفيد موى را تغيير دهيد و خود را همانند يهودان مسازيد و او فرمود: اين سخن را رسول اللّه (ص) زمانى فرمود كه مسلمانان اندك بودند، اما اكنون كه دايره اسلام فراخ گرديده و دين استقرار يافته، هركس به اختيار خود است.